Quantcast
Channel: micronet.gr - bluedot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Λίγα λόγια για τις Business Intelligence εφαρμογές

$
0
0

Η νοημοσύνη ως ικανότητα να συλλαμβάνουμε τις αλληλεξαρτήσεις των γεγονότων που παρουσιάζονται, με τέτοιο τρόπο ώστε να καθοδηγούμε την δράση μας  προς την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, ήταν  πιθανόν ο κεντρικός πυρήνας της σκέψης του Hans Peter Luhn της IBMτο 1958, που χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο Business Intelligenceή «επιχειρηματική ευφυΐα» σε ελληνική μετάφραση .

Η αποτελεσματική και έγκαιρη ενημέρωση των επιχειρήσεων με πληροφορίες,  αναγνωρίζεται ως απαραίτητη όχι μόνο για να πετύχουν, αλλά ακόμα και για να επιβιώσουν στο σημερινό ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Χωρίς να υποτιμάται η  διαίσθηση/ ένστικτο και η επιχειρηματική εμπειρία, είναι γενικά αποδεκτό ότι έχει μεταφερθεί η αξία του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην πλευρά της οργάνωσης και της τεχνολογίας.

Οι εταιρίες σήμερα  στην λήψη των αποφάσεων τους πρέπει να υποστηρίζονται με ποιοτικές πληροφορίες, που να αφορούν το μακρο/μικροπεριβάλλον, και να  προέρχονται από ένα αξιόπιστο σύστημα πληροφοριών το οποίο να παρέχει σύνθεση πηγών, επεξεργασία και ανάλυση, συντήρηση και ανανέωση των δεδομένων, και φυσικά προβολή του αποτελέσματος με πολλαπλούς τρόπους απεικόνισης σε διαφορετικές συσκευές (pc, laptop, tablet, smartphone).  

Η επιχειρηματική δράση μέσα από τις συναλλαγές (transactions), δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούν πελάτες, προμηθευτές, είδη, τιμές, αγορές, πωλήσεις, πιστώσεις, χρεώσεις κλπ, και σε επίπεδο υποστήριξης επιχειρηματικών αποφάσεων, οφείλουν να παρέχονται στον επιχειρηματία και στα στελέχη, ως χρήσιμες πληροφορίες σε εύληπτη μορφή, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και μέσα από πολλαπλές συσκευές (pc, tablet, smartphone).

Μια από τις τεχνολογίες που επιτρέπουν να γίνει αυτό είναι η επιχειρηματική ευφυΐα (εφαρμογές Business Intelligence) που στην επιστήμη της πληροφορικής περιγράφει μηχανογραφικά συστήματα που στηρίζονται σε έννοιες και μεθόδους για την βελτίωση της λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Μια αρχιτεκτονική απεικόνιση ενός συστήματος επιχειρηματικής ευφυΐας θα μπορούσε να ήταν μια σειρά διαδικασιών οι οποίες θα πρόβλεπαν την συλλογή των δεδομένων από διαφορετικές πηγές, τον έλεγχο για λάθη, την μετατροπή τους σε μια μοναδική μορφή και την αποθήκευσή τους σε μια κεντρική αποθήκη δεδομένων, όπου εκεί  μια σειρά από εργαλεία πρόσβασης και ανάλυσης όπως ερωτήματα, αναφορές, κύβοι / OLAP, εξόρυξη και έλεγχος δεδομένων, whatifσενάρια, βελτιστοποίηση, στατιστικές αναλύσεις κλπ θα συγκροτούσαν  τα δεδομένα σε πληροφορίες.

Τα άμεσα οφέλη από την χρήση λύσεων επιχειρηματικής ευφυΐας,  μεταφράζονται στην γρήγορη κατανόηση πολύπλοκων πληροφοριών, την καλύτερη και ταχύτερη λήψη αποφάσεων, την αποτελεσματικότητα στην επίτευξης των στόχων της εταιρίας (αύξηση εσόδων, αύξηση κερδών, αύξηση μεριδίου αγοράς, βελτίωση της ικανοποίησης του πελάτη). Στα έμμεσα οφέλη μπορούμε να καταγράψουμε την βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων που αντιστοιχεί στην πιο αποτελεσματική διαχείριση κόστους. Επίσης τον εντοπισμό νέων ευκαιριών, μέσα από την αύξηση της αποδοτικότητας που προσφέρει η οργάνωση των δεδομένων, σε αξιοποιήσιμη μορφή από την επιχείρηση.

Στην σημερινή εποχή που το webείναι σημαντικό πεδίο επιχειρηματικότητας, η επιχειρηματική ευφυΐα ακολουθεί την επιχείρηση στο ταξίδι της «εκτός των τειχών». Ο επιχειρηματίας και τα στελέχη, επιχειρούν σε ένα περιβάλλον που δεν έχει συμβατικά χρονικά και χωρικά όρια. Οι συναλλαγές με πελάτες και προμηθευτές γεμίζουν με δεδομένα συνεχώς την μηχανογραφική υποδομή της επιχείρησης. Ο ανταγωνισμός αμφισβητεί διαρκώς το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπάρχει. Οι αγορές μεταβάλλονται και η ανάγκη για real time στοχευμένη πληροφόρηση είναι άμεση. Το “management on the road” έχει ανάγκη από ποιότητα, ακρίβεια, ευελιξία και ταχύτατη ανταπόκριση. Οι επιχειρήσεις θέλουν την αναγκαία για αυτές λειτουργικότητα business intelligence χωρίς να είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν απαραίτητα σε ολοκληρωμένες και ακριβές λύσεις.

  Η φορητότητα (mobility), η εύκολη προσβασιμότητα  ανεξάρτητα από συσκευές  και χρονικούς περιορισμούς, η προσαρμοσμένη και οικονομικά σταθμισμένη λειτουργικότητα στις ανάγκες της εταιρίας, η πολλαπλή απεικόνιση (dashboards και scoreboards), η διαχείριση πολλαπλών πηγών δεδομένων, η δυνατότητα διασύνδεσης  με διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, οφείλουν να  παρέχονται ως αξιόπιστη υπηρεσία στην επιχείρηση, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση της σωστής επιχειρηματικής απόφασης.

 

Το module Business Intelligence της Blue Dot eBusiness Platform της Micronet εμπεριέχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά στον σχεδιασμό του, προσφέροντας λειτουργικότητα Business Intelligence, διαδραστικότητα και παραμετρικότητα στην σωστή δοσολογία μιας ελαφριάς, ευέλικτης και αξιόπιστης υπηρεσίας.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Trending Articles